Elektrofizyolojik Tetkikler
  • Elektrofizyolojik Tetkikler

Retinanın fonksiyonunun normal olup olmadığını elektrofizyolojik testler ile değerlendirebiliriz. Başlıca elektroretinografi (ERG) ve Elektrookülografi (EOG) testleri olmak üzere, karanlık adaptometrisi ve renkli görme testi de elektrofizyolojik testlerdendir. Görsel uyarılmış potansiyel (VEP) testi görsel bir uyarı sonrasında beyinde oluşan elektrik sinyallerini kaydeder.

Elektroretinografi (ERG)

Bir ışıklı uyaran sonrasında retinada oluşan elektriksel cevabın ölçülmesidir. Hastanın korneasına yerleştirilen kontakt lense tutturulmuş bir aktif elektrod ile alına yerleştirilmiş referans elektrod arasından kayıt yapılır. Işığa adapte ve karanlığa adapte elektroretinogramlar elde edilir. Tekrarlayan flaş uyarıları saf koni yanıtını araştırırken, dama tahtası şeklindeki desen, elektroretinogram ve ossilatuar potansiyeller, retina iç katlarının değerlendirilmesi, a dalgası b dalgası ve c dalgasından oluşur. Bu dalgalar retinanın değişik tabakalarının fonksiyonu hakkında bilgi verir. Fotoreseptör hücrelerindeki bozukluklar, gece körlüğü (retinitis pigmentosa, kalıtsal vitreoretinopatiler, retinal vasküler tıkanıklıklar, toksik retinopatiler, vitamin A eksikliği, diyabetik retinopati, retina dekolmanı ve ortam opasiteleri ERG testinde bozulmalara yol açar.

Elektrookülografi (EOG)

Elektrookülografi pozitif elektrik yüküne sahip kornea ile negatif elektrik taşıyan gözün arka kısmı arasındaki istirahat potansiyelini ölçer. Elektrookülografi, retina pigment epiteli faaliyetini yansıtır. Elektrookülografi göz hareketine bağımlıdır. Retina pigment epitelinin difüz hastalıklarında elektrookülografi cevabı önemli bir ölçüde etkilenir. Spesifik olarak otozomal dominant geçişli Best hastalığında ve taşıyıcılarında normal elektroretinografi cevabına karşın bozuk elektrookülografi sonuçları saptanır.