Fundus Floresein Anjiografisi (FFA)
  • Fundus Floresein Anjiografisi (FFA)

Fundus floresein anjiyografi (FFA), retina kan akımının incelenmesi için geliştirilen, retina hastalıklarının tanısında ve takibinde vazgeçilmez bir tanı yöntemidir. Sarı turuncu renkte, mavi ışık altında floresans veren floresein boyası verilerek gözdibinin damarsal yapılarının, siyah-beyaz, dijital fotoğrafları çekilir.

Kameranın optik eksenine mavi ve sarı-yeşil filtreler yerleştirilir. Mavi filtre retinaya giden ışıktan sadece mavinin geçmesine izin verirken sarı-yeşil filtre yansıyan ışığın mavi komponentini bloke eder böylece kamera sadece floresein boyanın görüntüsünü kaydeder.

Resim 1: Normal FFA görüntüsü. Damarlarda veya makulada herhangi bir sızıntıya ait parlak renkte beyazlık izlenmemektedir.

Resim 2: Şeker hastasına ait FFA tetkiki görüntüsü. Damarların beyaz boyanması floresein boyası ile dolduğunu göstermektedir. Damar yapısı bozulduğunda floresein dışarı sızmakta ve resimde görüldüğü gibi hiperfloresans (siyah ok) izlenmektedir.

Floresein anjiyografide hastanın kolundan veya elinden damar yolu ile 10ml %5 lik floresein kısa bir süre içerisinde enjekte edilir. Daha sonra dolaşıma karışan floresein, bütün dokuları bir dakikadan az bir süre içerisinde boyar. Boya damardan verildikten sonra, bir göze öncelik verilerek ilk saniyelerde daha sık olmak üzere 15. dakikaya kadar dijital fotoğraf çekimleri yapılır. Bazı hastalıklarda bir saate kadar çekim yapmak gerekebilir.

Fundus floresein anjiyografi çekimi sonrasında, hastanın cildinde ve idrarında renk değişikliği olabilir. Boya maddesi idrardan atıldığından, bol su içilmesi maddenin atılımını hızlandırır.

Uygulama esnasında çok nadir de olsa alerjik reaksiyonlar görülebilir. Fundus floresein anjiyografi tetkikinden önce böyle bir durumla karşılaşılma olasılığı göz önünde tutularak hazırlıklar yapılır.

Fundus floresein anjiyografi, diyabetik retinopati, retinal vasküler tıkanıklıklar, yaşa bağlı makula dejeneresansı, inflamatuar retina hastalıkları gibi retina damar hastalıklarının yanı sıra pek çok retina hastalığının tanı ve ayırıcı tanısında kullanılır.