İleri Derecede Miyoplarda Retina
  • İler Derecede Miyoplarda Retina

Yüksek miyopi tüm dünyada görme kaybı yapan sebeplerin başında gelir. Görme kaybı genellikle ilerleyici makula dejeneresansı ya da retina dekolmanı nedeniyle olur. Genelde etkilenen hastalarda -5.0 derece ya da daha fazla miyopi bulunur. Miyopinin ilerlemesi gözün ön arka çapındaki ilerleyici artışa bağlı olur ve bu da retina bozukluklarına zemin hazırlar.

Arka kutupta koryoretinal atrofi sahaları, stafilomlar, optik sinir başı eğriliği gibi bulgular görülür ve makula etkilendiğinde yavaş ilerleyen bir görme azalması gerçekleşir.

Resim 1: Normal retina görüntüsü. Siyah ok merkezi görmeyi sağlayan makulayı (sarı nokta), beyaz ok optik diski (görme siniri) göstermektedir.

Resim 2 (a,b): Üstteki resimler yüksek miyopi varlığındaki retina görünümünü göstermektedir. Göz sinirinin çevresinde, dokuların incelmesini işaret eden beyaz bir halo (kırmızı oklar) izlenmektedir. Miyoplarda gözküresi daha büyüktür ve büyümeye devam eder. Büyürken retina gerilir, incelir ve alttaki sklera (gözün beyaz renkteki dış kısmı) diye adlandırılan tabaka ve damarlar görülür hale gelir. Makula bölgesindeki incelme, siyah ok ile gösterilmektedir.

Yüksek miyop hastalarda görülen ani ve daha ciddi görme azalması ise koroidal neovasküler membran oluşumu ve onun sebep olduğu subretinal eksudatif değişikliklerle beraber görülür. Bu durumda detaylı inceleme için fundus floresein anjiyografisi ve optik koherens tomografi uygulanır. Hastalarda koroidal neovasküler membranın ilk bulgusu makulada bir kanama olabilir. Böyle bir durumda tüm olasılıkları gözden geçirmek ve gerekli testleri uygulamak gerekmektedir.

Ayrıca yüksek miyopisi bulunan hastalarda erken arka vitreus dekolmanı, periferik retina dejeneresansı ve vitreus dejeneresansı oluşma olasılığı normal popülasyona göre daha fazladır. Bu nedenle yüksek miyopik hastalar retina yırtığı ve retina dekolmanı için yüksek risk taşırlar. Genellikle hastalarda ışık çakmaları, görmeyi engelleyen bir perdelenme, belirli bir alanı görememe gibi şikayetler görülür. Eğer yapılan muayene ile retina dekolmanı saptanmışsa, cerrahi gerekir. Cerrahi seçenekleri klinik durumuna göre pnömotik retinopeksi,çökertme cerrahisi ya da pars plana vitrektomi olabilir.

Resim 3: Yüksek miyopisi olan bir hastanın alttta retina dekolmanı (siyah ok) geliştiğini gösteren fundus fotoğrafı. Retinanın alt kadrandaki rengi yukarıya göre daha opak (beyaz) ve flu olarak izlenmektedir.

Herhangi bir şikayeti olmasa da yüksek miyopisi olan bir hastanın, belli aralıklarla göz dibi ve retina periferinin detaylı olarak incelendiği göz muayeneleri yaptırması gerekmektedir.