Travmada Retina Sorunları
  • Travmada Retina Sorunları

Göz yaralanması erkeklerde kadınlara göre dört kat fazla görülür ve sıklıkla genç yaşlarda karşılaşılır. Genellikle iş kazaları, sporla ilgili kazalar, ev kazaları, motorlu araç kazaları ve darp nedeniyle oluşur.

Göz travması künt, penetran ya da perforan tiplerde görülebilir. Açık göz yaralanmalarında göz içi yabancı cisim tabloya eşlik edebilir.

Resim 1: Yandaki resimde, retinaya saplanan, kanamaya (beyaz ok) neden olan metal yabancı cisim (siyah ok) görülmektedir.

Göze bir travma geldiğinde kornea, sklera, lens ya da retina hasar görebilir. Künt bir göz travması sonucu göz içi kanama, retina ödemi, retina dekolmanı, ayrıca optik sinir hasarı ya da optik sinirin bütünlüğünün bozulması gibi geri dönüşümü olmayabilecek durumlar da oluşabilir.

Künt travmada gözün ön arka çapında oluşacak ani değişikliklere bağlı olarak göz küresinin içini kaplayan vitreus ile retina arasındaki bağlantı bölgelerinde hasar oluşabilir. Eğer bu bağlantı bölgeleri retinadan güçlü ise travma anında retinayı yerinden kopararak retina yırtığına, retina dekolmanına ve o bölgedeki damarların hasarına bağlı olarak göz içi kanamasına sebep olabilir. Tüm bu sonuçlar hemen travmadan sonra oluşabilirse de çok uzun süre sonrasında da gelişebilir. Eğer travma direkt olarak retinaya yansırsa Berlin ödemi adı verilen retina hasarı oluşabilir.

Retinada delik oluşumu da künt travma sonucu sıklıkla görülebilir. Çoğunlukla makulada oluşan bu delik hastada görme kaybına neden olur.

Resim 2: Künt travma sonrası Berlin ödemi ile makula deliği (beyaz ok) gelişen bir hastanın retina fotoğrafı. Berlin ödemi varlığında retinanın normal rengini kaybettiği, beyazlaştığı izlenmektedir (siyah ok).

Resim 3: Yandaki resimde, künt travma sonrası makula deliği (siyah ok) gelişen bir hastanın fotoğrafı görülmektedir.

Penetran göz travması sonucu arka segmentte yabancı cisim ya da endoftalmi görülebilir. Yabancı cismin muayene sırasında göz içi kanaması, travmatik katarakt oluşması ya da yerleşimi nedeniyle görünemeyebileceği düşünülerek, ultrasonografi, direkt grafi ve gerektiğinde bilgisayarlı tomografi tetkikleri ile dikkatlice araştırılmalıdır. Göz endoftalmi açısından hassasiyetle takip edilmeli, herhangi bir şüphe varlığında acilen tedavisi düzenlenmelidir.

Resim 4: Retinadaki yabancı cismin ultrasonografi görüntüsü. Altta, yabancı cisme ait beyaz refle görülmektedir (beyaz oklar).

Delici bir göz travması varlığında prensip olarak öncelikle göz küresinin bütünlüğü sağlanmaya çalışılmalı daha sonrasında da diğer problemlerin çözümü düşünülmelidir