Optik Kohorens Tomografisi (OCT)
  • Optik Kohorens Tomografisi (OKT)

Resim 1: OKT Cihazı

Optik Koherens Tomografi (OKT), 840 nm’lik bir diod laser ışığı ile dokuların geri yansıtma özelliklerini kullanarak mikron düzeyinde, yüksek çözünürlükte retina yapısının incelenmesini sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Görüntülemenin fiziksel temeli, dokuların mikro yapılarının optik yansıma farklarına dayanmaktadır. OKT dijital bir teknik olduğu için kantitatif ölçümler kolaylıkla kesitlerinden elde edilebilir. Kantitatif bilgilerin ulaşılabilirliği sayesinde de hastalığın seyrini izlemek OKT ile çok kolay olabilmektedir. Göz içindeki çok küçük boyutlardaki farklı yapılardan yansıyan ışınlar bu yapıların birbirinden farklı aksiyel boyutları hakkında bilgi verir. Retinal mimarideki veya hücre morfolojisindeki değişimler OKT üzerinde gözlenen optik özelliklerde değişimlere neden olur. OKT ile ölçülen retinal kalınlık, hastanın vizyonu ile korelasyon gösterir.

Son yıllarda teknolojideki hızlı gelişmeler sayesinde, OKT çekimleri daha hızlı hale gelmiştir, ayrıca 3 boyutlu çekimler ve hacim analizleri yapılabilmektedir. Saptanan bir patolojinin tam olarak retina üzerindeki koordinatları hesaplanabilmektedir. C-tarama adı verilen kesitsel incelemede daha geniş alan hem horizontal hem vertikal hem de koronal olarak taranarak problemin yaygınlığı saptanabilmekte, başka türlü atlanabilecek küçük patolojiler de görülebilmektedir.

OKT, uygulama sırasında hastaya herhangi bir girişim yapılmasına gerek duyulmadan (non-invasiv), kolayca uygulanabilir.

OKT, klinik kullanıma 1997 yılında girmiştir. İntraretinal ödem, retina pigment epiteli dekolmanı, intraretinal ya da subretinal neovasküler değişiklikler ya da vitreoretinal traksiyon gibi hastalıkların tanısında ve ayırıcı tanısında bize oldukça yardımcı olmaktadır. Yine makula deliği, yaşa bağlı makula dejeneresansı, epiretinal membran ya da diyabetik makula ödemi gibi patolojilerde de hastalığın evresi, tedavi endikasyonu ve tedavi sonrası takiplerde yol gösterici olmaktadır.

Resim 1: Normal makula OKT görüntüsü. Retina tabakaları yansıtıcılıklarına göre farklı renklerde izlenmektedir. Ortada normal foveal çukurluk mevcuttur ( kırmızı ok).

Resim 2: Makulada sıvı birikimini ( kistik makula ödemi) gösteren OKT görüntüsü. Normal foveal çukurluğun kaybolduğu, retina katları aralarına sıvının girdiğini gösteren tipik siyah boşluk alanları izlenmektedir (kırmızı ok).

Resim 3: Yandaki resim normal makulanın C-tarama OKT görüntüsüdür. Makulanın normal katlarının mevcut olduğu, herhangi bir sıvı göstergesi olan boşlukların olmadığı izlenmektedir.

Resim 4: Makulada sıvı birikimini (kistik makula ödemi) gösteren C-tarama OKT görüntüsü. Makula ödemi için tipik petek tarzında olan siyah boşluklar izlenmektedir (kırmızı ok).