Fotodinamik tedavi nedir? Nasıl uygulanır? | Fulya Retina
Sarı nokta hastalığını artıran faktörler nelerdir?
13 Haziran 2020

Sarı nokta hastalığını artıran faktörler nelerdir?

Sarı nokta hastalığı nedir ?

Sarı nokta hastalığı (yaşa bağlı makula dejeneresansı), genelde 60 yaş ve üzeri kişilerde görülür. Merkezi görmeyi sağlayan makula tabakasını etkileyerek geri dönüşümsüz görme kaybına yol açar. Hastalık genellikle her iki gözü de etkiler. Sarı nokta hastalığının iki tipi vardır. Kuru tip (atrofik) daha sık görülür. Yavaş ilerleyen tipidir. Yaş tip (eksudatif) daha az sıklıkla görülür. Daha hızlı görme kaybına yol açan fakat tedaviden daha fazla yarar sağlayabilen tipidir.

Sarı nokta hastalığının belirtileri nelerdir?

Merkezi görme kaybının en sık nedenlerinden biri olan sarı nokta hastalığının belirtileri hastalığın aşamasına ve tipine göre değişmektedir. Sarı nokta hastalığının iki tipi vardır. Non neovasküler, atrofik (kuru) tipinde, erken evrede, görme keskinliği tam olarak saptanırken ilerleyen zamanlarda atrofiye bağlı görmede azalma meydana gelir. Neovasküler, eksudatif (yaş) tipinde hızlı bir ilerleme ve retina katmanlarında bozulma görülür. Retinadaki hasar neticesinde özellikle bakılan çizgilerde eğrilme ve kırık görülmesi, kaybolma, renkleri daha soluk görme, görme alanının ortasında karanlık bir alanın farkedilmesi sık olan şikayetlerdir.

Sarı nokta hastalığını artıran faktörler nelerdir?

Sarı nokta hastalığının meydana gelmesinde en önemli faktör yaştır. Ancak ailede sarı nokta hastalığı olması, sigara içilmesi, güneş ışığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol seviyesi, sarı nokta hastalığının oluşmasını artıran, hızlandıran diğer faktörlerdendir. Sigara kullanımı, direkt güneş ışığı gibi sarı nokta hastalığını hızlandıran etkenlerden uzak durulması, taze sebze ve meyve tüketiminin artırılmasının hastalığı geciktirdiği bilinmektedir. Ayrıca, omega-3 yağ asitleri, çinko, mangan, selenyum ve E vitamini gibi maddelerin alınımının, sarı nokta hastalığını geciktirdiği, ilerlemesini yavaşlattığı gösterilmiştir.

Sarı nokta hastalığının erken tanısı mümkün mü?

Sarı nokta hastalığının erken tanısı Amsler kartı adı verilen, 5mm eninde ve 5mm boyunda küçük karelerden oluşan özel bir kart ile mümkün olabilir. Ayda bir, yakın gözlüğü takarak önce bir göz sonra diğer göz ile kağıdın merkezine bakarak çevredeki çizgilerde kırıklık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer görmesinde farklılık, çizgilerde eğrilik fark edilmesi durumunda bu konu ile ilgili uzmanlara danışılması gerekmektedir.

Sarı nokta hastalığının tedavisi var mı?

Sarı nokta hastalığının (yaşa bağlı makula dejeneresansı) tedavisi, hastalığın tipi, sarı noktaya olan uzaklığı ve evresi ile yakından alakalıdır. Nonneovasküler , atrofik (kuru) sarı nokta hastalığı daha sık görülür. Jeografik atrofi ( kuru tip ) fovea merkezini tuttuğunda santral skotom gelişir ve bunun herhangi bir tedavisi yoktur. Neovasküler, eksudatif (yaş) yaşa bağlı makula dejeneresansı tedavisi için seçilmiş hastalarda laser fotokoagülasyonu ve fotodinamik tedavi uygulanabilir. Ayrıca günümüzde etkisi kanıtlanmış olan ve kliniğimizde de uygulanan antianjiojenik ilaçların (anti-VEGF) intravitreal enjeksiyon ( göziçine ilaç verilmesi) olarak kullanımı da iyi sonuçlar vermektedir.